Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Καλαμαράκια στο φούρνο σαν τηγανητά

Περιγραφή

Καλοκαίρι θα πει μια βόλτα στην παραλία, τρώγοντας ένα απολαυστικό γεύμα με φρέσκα καλαμαράκια, πατάτες τηγανητές, χωριάτικη σαλάτα και λίγο ουζάκι. Ποιος θα έλεγε όχι άραγε σε αυτή την ιδέα;!

Λατρεύουμε τα τηγανητά καλαμαράκια όσο τίποτα! Ξέρουμε όμως ότι το λάδι από το τηγάνισμα δεν είναι και πολύ υγιεινό. Τι θα λέγατε λοιπόν για πεντανόστιμα καλαμαράκια στο φούρνο, σαν τηγανητά;

Βρήκα μια εύκολη συνταγή για καλαμαράκια ή θράψαλα στον φούρνο σαν τηγανητά, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Είναι σίγουρα πιο υγιεινή επιλογή, ωστόσο η γεύση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα τηγανητά αδελφάκια της. Πάμε λοιπόν να το δούμε!

Υλικά
  • Καλαμαράκια ή θράψαλα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες (καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες)
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα) (για το πανάρισμα)
  • ½ φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Εκτέλεση
  1. Εκτέλεση

    -Παίρνουμε τα καλαμαράκια ή τα θράψαλα και τα πλένουμε καλά.

    -Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε. Έπειτα τα περναμε από ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

    -Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε.

    -Επόμενο βήμα να ρίξουμε το χυμό λεμονιού και να τα ανακατέψουμε καλά.

    -Σε ένα σακουλάκι προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι.

    -Προσθέτουμε λίγες λίγες τις ροδέλες από τα καλαμάρια ή τα θράψαλα και τα ανακατεύουμε καλά για να αλευρωθούν.

    -Με τα χέρια τα ξεχωρίζουμε και τα τινάζουμε για να φύγει το έξτρα αλεύρι.

    -Σε ένα ταψί, στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τα καλαμαράκια με απόσταση μεταξύ τους ώστε να ψηθούν καλά.

    -Ψήνουμε για 30’ στους 180 βαθμούς. Σε περίπτωση που έχουμε δυνατό φούρνο, αφαιρούμε πιο γρήγορα.

    -Τέλος, σερβίρουμε με μια φρέσκια και δροσερή σαλάτα της επιλογής σας. Καλή όρεξη!

  2. Καλαμαράκια και Διατροφικά Οφέλη

    Αν και οι περισσότεροι από εμάς όταν σκεφτόμαστε τα καλαμαράκια (στο φούρνο ή τηγανητά), ο νους μας πάει σε ένα guilty pleasure πιάτο, τα καλαμαράκια ωστόσο έχουν σημαντική θρεπτική αξία και οφέλη για τον οργανισμό.

    Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα σημαντικότερα οφέλη που πρέπει να γνωρίζετε και θα σας πείσουν να τα εντάξετε ακόμη πιο συχνά στη διατροφή σας!

    Πιο συγκεκριμένα:

    1. Πλούσια σε πρωτεΐνες: Το καλαμάρι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη,και την υγιή συντήρηση των ιστών στο σώμα. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για την παραγωγή ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων.

    2. Πλούσια σε Ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα: Το καλαμάρι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).

    Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής, η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και η ενίσχυση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

    3. Χαμηλό σε λιπαρά: Το καλαμάρι είναι σχετικά χαμηλό σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα λιπαρά. Μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε άλλες πηγές κρέατος που είναι υψηλότερες σε λίπος και χοληστερόλη.

    Η επιλογή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να είναι επωφελής για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και καρδιαγγειακής υγείας.

    4. Πηγή βασικών μετάλλων: Άλλο ένα σημαντικό όφελος του καλαμαριού, είναι ότι περιέχει βασικά μέταλλα όπως σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και φώσφορο. Αυτά τα μέταλλα εμπλέκονται σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η ανοσολογική λειτουργία, ο μεταβολισμός, η υγεία των οστών και η αντιοξειδωτική άμυνα.

    5. Βιταμίνη Β12: Παράλληλα τα καλαμαράκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση DNA και τη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους vegan και τους χορτοφάγους, καθώς βρίσκεται κυρίως σε κρέας.

    6. Υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών: Τα καλαμάρια προσφέρουν μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Ε και Β6, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και παντοθενικό οξύ. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό μας, την κυτταρική λειτουργία και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

    7. Εύκολο να ενταχθεί σε συνταγές: Το καλαμάρι είναι ένα θαλασσινό που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπως ψήσιμο στη σχάρα, σοτάρισμα, τηγάνισμα, σε σούπες, στιφάδο ή σαλάτες. Η μοναδική υφή και η ήπια γεύση του το καθιστούν ένα προσαρμόσιμο συστατικό σε μια ποικιλία πιάτων.

    Τέλος, να θυμάστε ότι, οι ατομικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συνολική διατροφή σας και τυχόν συγκεκριμένες συνθήκες υγείας ή περιορισμούς που μπορεί να έχετε.

    Εάν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση καλαμαριών στη διατροφή σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές.

  3. Η Φιλοσοφία μας

    Στο διατροφολογικό μας κέντρο Diet Antinou που βρίσκετε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνουμε κάθε είδους περιστατικό που αφορά απώλεια, αύξηση ή αλλαγή του διατροφικού προφίλ. Με την πρώτη επίσκεψη στο γραφείο μας, σκιαγραφείται το προφίλ του ενδιαφερόμενου/ης μέσα από ειδικές μετρήσεις κι εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε μαζί στον επιθυμητό στόχο.

    Παράλληλα, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, ή μεμονωμένες μετρήσεις, είτε να επιλέξει την υπηρεσία της διατροφολογικής καθοδήγησης μέσω coaching συνεδριών, ανάλογα πάντα τις ανάγκες του.

    Επιπλέον, αναλαμβάνουμε κλινικά περιστατικά και παθήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή (παιδική παχυσαρκία, εγκυμοσύνη κα.) Οι ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες αποτελεί την κύρια εξειδίκευση μας, επομένως εάν ανήκεις σε μια από αυτές, είσαι στο σωστό σημείο!

    Κάνε σήμερα την αλλαγή

    Ξεκίνα σήμερα την αλλαγή στη διατροφή σου, και απόλαυσε τα οφέλη μιας υγιής ζωής. Κλείσε εδώ ραντεβού οnline ή δια ζώσης και λάβε εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση από την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Μαρία Αντίνου.