Υπηρεσίες

facebook instagram

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές

Αδηφαγική Διαταραχή

Χαρακτηρίζεται είτε από υπερφαγικά επεισόδια είτε από μικρά τσιμπολογήματα κατά την διάρκεια της ημέρας τα οποία δεν ακολουθούντα από εκκαθαριστικές μεθόδους και δίνουν την αίσθηση στο άτομο ότι είναι εκτός ελέγχου όσο αφορά την διατροφική του συμπεριφορά. Τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή στην πλειοψηφία τους είναι παχύσαρκα. Επιπλέον :

 1. Το άτομο τρώει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
 2. Χωρίς να πεινά και μέχρι να νιώσει δυσφορία
 3. Τρώει μόνο του ή κρυφά
 4. Νιώθει άγχος ή ενοχές μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
 5. Τα υπερφαγικά γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και
 6. τουλάχιστον για 3 μήνες

Νευρική Βουλιμία

Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες τα τελευταία χρόνια της εφηβείας. Χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια που συνοδεύονται από αντισταθμιστικές μεθόδους όπως πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών και υπερβολική γυμναστική ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το άτομο μπορεί να είναι φυσιολογικό (ΔΜΣ 18,5-25) έως και υπέρβαρο (ΔΜΣ 25-30). Η βουλιμία συνήθως παραμένει κρυφή λόγω των συναισθημάτων ντροπής και εμφανίζεται πάντα στα πλαίσιο απώλειας βάρους. Επιπλέον συνυπάρχουν όλα ή μερικά από τα παρακάτω:

  1. Επεισόδια υπερφαγικά που συνοδεύονται από ενοχή και μυστικότητα.
  2. Υπερβολικός φόβος για το σωματικό μέγεθος και για αύξηση βάρους.
  3. Γρήγορα κατάποση τροφής ,χωρίς αίσθημα γεύσης
  4. Αποτυχία τήρησης σωστού πλάνου διατροφής και
  5. Προσπάθειες αποβολής θερμίδων μέσω εκκαθαριστικών μεθόδων

Νευρική Ανορεξία

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να επιτύχει ένα χαμηλό σωματικό βάρος και περιγράφεται από έντονη φοβία και προκατάληψη για το πάχος. Το βάρος συνήθως είναι πιο χαμηλό από το αναμενόμενο κατά 15% και οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ΔΜΣ< 17,5 . Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω της δίαιτας ή της αποφυγής συγκεκριμένων τροφών (περιοριστική ανορεξία), υπερβολικής γυμναστικής και εκκαθαριστικής συμπεριφοράς (Ανορεξία βουλιμικού τύπου) .Οι ασθενείς με νευρική ανορεξία έχουν την πεποίθηση ότι το χαμηλό βάρος είναι ιδανικό παρά τις ανησυχίες των υπολοίπων και λαμβάνεται από τους ίδιους ως θετικό επίτευγμα, δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Κλείσε Ραντεβού
Κλείσε Ραντεβού