Υπηρεσίες

facebook instagram

Diet Antinou

Ραδίκια : Θρεπτικές Ιδιότητες

Τα ραδίκια αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή στην κουζίνα μας. Αν και ταπεινά στην εμφάνιση, το ραδίκι είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Η διατροφική του αξία ξεπερνά ακόμη κι εκείνη του λάχανου ή του σπανακιού. Τα πράσινα φύλλα του ραδικιού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, φολικού οξέος, ασβεστίου και καλίου.

Τα ραδίκια μπορουμε να τα φαμε  φρέσκα σε σαλάτες, βραστά με λεμόνι, φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, επίσης συνδυάζονται σε διάφορες συνταγές με ψάρι και κρέας. Επιπλέον, το ραδίκι έχει πολλές ποικιλίες, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας:

  1. Άγριο κόκκινο ραδίκι: Ντόπια ποικιλία ραδικιού με πικρή γεύση.
  2. Άγριο λευκό ραδίκι: Ορεινή ποικιλία με πικάντικη γεύση.
  3. Σταμναγκάθι: Είναι ένα είδος άγριου ραδικιού που φυτρώνει σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές.
  4. Ήμερο ραδίκι: Ποικιλία ραδικιού με πιο ανοιχτόχρωμα φύλλα και λιγότερη πικρή γεύση.
  5. Ραδίκι Μακεδονίας: Πολύ παραγωγική ποικιλία με εξαιρετική γεύση.
  6. Ιταλικό ραδίκι: Ποικιλία με πικάντικη πικρή γεύση.

Το ραδίκι είναι ένα πολύτιμο φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Αναφέρονται συγκεκριμένα:

– Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, περιέχοντας τέσσερις φορές περισσότερη από το μαρούλι.

– Περιέχει σίδηρο σε μεγαλύτερη ποσότητα από το σπανάκι.

– Είναι πλούσιο σε Κάλιο.

– Περιέχει, φώσφορο, μαγγάνιο και πικρούς γλυκοσίδες.

– Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

– Περιέχει ακόμη, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β1, Β2, C, D, Κ και Ε, μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο και μέταλλα, καθώς και στερόλες, τριτερπένια, καροτενοειδή (λουτείνη, βιολαξανθίνη, πολυσακχαρίνες) κ.α.

Επιπλέον, το ραδίκι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια σε όλο τον κόσμο, ως πολύπλευρο θεραπευτικό βότανο στην Κινέζικη Ιατρική, στην Αρχαία Ελλάδα.

Post a Comment

Κλείσε Ραντεβού
Κλείσε Ραντεβού