Υπηρεσίες

facebook instagram

Diet Antinou

8 + 2 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Η  καλή υγειά του οργανισμού μας ξεκινάει από ένα δυνατό και υγιές έντερο το οποίο με την σειρά του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να μπορέσουμε να έχουνε ένα υγιές εντερικό μικροβιώμα είναι πολύ σημαντικό στην διατροφή μας να έχουν τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά.

Οι περισσότεροι θα αναρωτηθείτε τι είναι τα προβιοτικα και που τα βρίσκουμε;

Τα προβιοτικα είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί  που υπάρχουν σε ζυμωμένα τρόφιμα ή μπορούμε να τα πάρουμε μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων. .

Προβιοτικα μπορούμε να βρούμε τις παρακάτω τροφές.

  1. Το παραδοσιακό γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών, βοηθάει σε πεπτικά προβλήματα, βελτιώνει την εντερική χλωρίδα. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τι γιαούρτι θα πάρουμε να μην είναι θερμικά επεξεργασμένο γιατί η θερμική επεξεργασία σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια. Είναι πολύ καλό το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα, και να ελέγξουμε στην ετικέτα του να γραφεί την φράση «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης». Χωρίς την προσθήκη προσθέτων σακχάρων ή ζελατίνης.

  1. Κεφίρ

Το κεφίρ εάν ζυμωμένο παχύρρευστο ρόφημα γάλακτος παρασκευάζεται από κατσικίσιο η αγελαδινό γάλα από την αρχή δεν ακούγεται αρκετά γευστικό αλλά προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, περιέχει  τις βιταμίνες Β2, Β12 και σε αντίθεση με το γιαούρτι δεν προστίθενται βακτηρίδια γαλακτικού οξέος, αλλά ο λεγόμενος σπόρος το κεφίρ ένας μύκητας του γάλακτος που περιέχει επίσης μύκητες ζυμώσεις εκτός από τα υγιή βακτήρια.

  1. Τα αγγουράκια τουρσί ή γνωστές πίκλες

Τα μικρά αγγουράκια και γνωστά ως πίκλες είναι ένα κλασικό ζυμωμένο λαχανικό. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε  ότι όλα τα ξινά αγγουράκια δεν περιέχουν προβιοτικα. Είναι πολύ καλό να κάνουμε μόνοι μας πίκλες στο σπίτι.

  1. Μίσο

Είναι η πικάντικη πάστα που παρασκευάζετε από σόγια και δημητριακά όπως ρύζι ή κριθάρι, που συναντάμε στην ιαπωνική κουζίνα.

Λόγω της μακρά περίοδο ωρίμανσης που διαρκεί αρκετούς μήνες τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος η πάστα μίσο αποκτά την τυπική γλυκόξινη γεύση του.

Εκτός από πολλές πρωτεΐνες  και φυτικές ίνες έχει και πολλά προβιοτικά βακτήρια του γαλακτικού οξέος που βοηθούν την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας.

  1. Τυριά

Οι λάτρεις των τυριών μπορεί να χαρούν, αν και όμως δεν είναι όλα τα είδη τυριών προβιοτικα  τρόφιμα. Τα τυριά που περιέχουν βακτήρια γαλακτικού οξέος είναι το Cheddar, το gouda, η παρμεζάνα, η μοτσαρέλα και τα ωριμασμένα μαλακά τυριά. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολύ ωριμάζει ένα τυρί τόσο πιο ωφέλιμα προβιοτικα βακτήρια έχει.

  1. Ελιές

οι ελιές θεωρούνται ένα πολύ καλό προ βιοτικό τρόφιμο. Και αυτό οφείλεται στην διαδικασία της ζύμωσης του με το αλάτι οπού παράγονται αρκετά οξέα από τα βακτηρίδια του γαλακτικού οξέος.

  1. Ξινολάχανο

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βακτήρια του γαλακτικού οξέος, τα οποία ενισχύουν μικροχλωρίδα του εντέρου, είναι σημαντικό να μην έχουν υποστεί παστερίωση.

  1. Το κρασί και η μπύρα

Τα ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί έχουν πραγματικά οφέλη  για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πάντα με μέτρο.

  1. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα πολύ καλό τρόφιμο γιατί περιέχει προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά. Για να έχουμε όφελος από την σοκολάτα  θα πρέπει να περιέχει 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.

  1. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο θεωρείται αληθινό ελιξίριο – το ρόφημα που παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης μια πραγματική απόλαυση για μια υγιή εντερική χλωρίδα. Γιατί κατά τη ζύμωση αναπτύσσονται προβιοτικά βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία αναπτύσσουν τη θετική τους δράση στο έντερο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Συμπέρασμα

Τα προβατικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο την καλή υγειά του οργανισμού, όπως καλό ανοσοποιητικό, αντιμετώπιση συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, σε εμφάνιση κάποιας διάρροιας, καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσουν και στην πρόληψη αλλεργιών

Post a Comment

Κλείσε Ραντεβού
Κλείσε Ραντεβού