Υπηρεσίες

facebook instagram

Diet Antinou

Πως να αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους

Οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή και τη ψυχολογία μας, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τους εντοπίζουμε και να τους αφαιρούμε από την καθημερινότητά μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε λοιπόν όχι μόνο τρόπους για να κάνουμε την καθημερινότητά μας ομορφότερη, αλλά και τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από την απομάκρυνσή τέτοιων ανθρώπων! Ας ξεκινήσουμε!

Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε στάδιο και συνθήκη στη ζωή μας. Μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, εργασιακό περιβάλλον κτλ. Επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα σημάδια τοξικότητας στους ανθρώπους και να ξέρουμε πότε και πως να αποφύγουμε μια κατάσταση.

Παρακάτω, θα περιγράψουμε μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων:

1) Τα άτομα με τοξική συμπεριφορά τείνουν να είναι αυταρχικά και απαιτητικά. Παίρνουν συχνά τον έλεγχο των συνομιλιών χωρίς να ακούν τον συνομιλητή τους και λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να εξετάζουν άλλες προοπτικές.

2) Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν συχνά μια στάση δικαιώματος: Πιστεύουν δηλαδή ότι έχουν πάντα δίκιο και ότι όλοι πρέπει να κάνουν ό, τι λένε χωρίς αμφιβολία.

3) Συχνά επιτίθενται σε άλλους αντί να συμμετέχουν σε εποικοδομητικό διάλογο. Μπορεί να προσβάλλουν ή να εξευτελίζουν τον συνομιλητή τους αντί να προσπαθούν να τον καταλάβουν ή να καταλήξουν σε συμφωνία.

4) Ακόμη, χρησιμοποιούν συχνά τον σαρκασμό ή το χιούμορ για να καλύψουν τα αληθινά συναισθήματά τους. Συνήθως αυτά τα αστεία δεν είναι καθόλου αστεία, αλλά μάλλον επιθέσεις προς τον χαρακτήρα ή τη νοημοσύνη του ατόμου.

5) Τα άτομα με τοξική συμπεριφορά συχνά προσπαθούν να απομονώσουν τους στόχους τους από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας, με σκοπό το θύμα να αισθάνεται μόνο και ανίσχυρο.

6) Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι επικεντρώνονται στις αρνητικές πτυχές της ζωής αντί να γιορτάζουν τις χαρές.

7) Τέλος, οι τοξικοί άνθρωποι είναι συνήθως απρόθυμοι ή ανίκανοι να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους, ακόμα κι αν πραγματικά μετανιώσουν για το τι συνέβη.

Απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τοξικών ανθρώπων

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, είναι σημαντικό πρωτίστως για τη ψυχολογική μας υγεία, να θέσουμε κάποια όρια κάθε φορά που διακρίνουμε τοξικές συμπεριφορές.

Βρείτε υγιείς ανθρώπους για να περάσετε το χρόνο σας.

Οι τοξικοί άνθρωποι τείνουν να έλκονται από όμοιούς τους, γι ‘ αυτό είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικά και υγιή άτομα. Βεβαιωθείτε ότι τα άτομα με τα οποία περνάτε το χρόνο σας είναι υποστηρικτικά και καλά για την ψυχική σας υγεία.

Κατανοήστε τα πρότυπα τοξικής συμπεριφοράς.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική συμπεριφορά για ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί τοξικότητα για ένα άλλο άτομο. Αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε τι κάνει ένα άτομο τοξικό πριν προσπαθήσετε να συμμετάσχετε σε κάθε είδους συνομιλίες ή αλληλεπιδράσεις μαζί του.

Ορίστε όρια και κολλήστε σε αυτά.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να αποφύγετε να είστε γύρω από τοξικούς ανθρώπους, αλλά και να ορίσετε όρια όταν η αποφυγή δεν είναι εφικτή.

Μάθετε πότε είναι ώρα να προχωρήσετε.

Μερικές φορές δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να αλλάξετε ένα τοξικό άτομο, για τον απλό λόγο ότι δεν είναι πρόθυμο να ακούσει. Στη περίπτωση αυτή, ξέρετε ότι είναι ώρα να αφήσετε αυτά τα άτομα να προχωρήσουν με τη ζωή τους κι εσείς με τη δική σας.

Τα οφέλη της απομάκρυνσης τοξικών ανθρώπων από τη ζωή σας

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι ζωτικής σημασίας να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που μας υποστηρίζουν και μας ενθαρρύνουν. Η μετάβαση από την τοξικότητα σε υγιείς σχέσεις, κρύβει πολλά οφέλη μερικά εκ των οποίων είναι:

  • H ενέργεια και τα κίνητρα που κρύβετε μέσα σας, θα φαντάζουν πιο αληθινά από ποτέ, μιας και οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τα στερούν.
  • Θα κάνετε περισσότερο χώρο για ανθρώπινες σχέσεις που εκπέμπουν σεβασμό & υγεία.
  • Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απομάκρυνση τοξικών ανθρώπων από τη ζωή σας δεν σημαίνει απαραίτητα και μοναξιά. Είναι προτιμότερο να βιώσετε τη μοναχικότητα και να βγείτε πιο δυνατοί μέσα από αυτό, παρά να ξοδεύετε τον χρόνο σας με ανθρώπους που δεν σας αξίζουν.

Συμπερασματικά για τις τοξικές σχέσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία, καλύτερη ψυχική υγεία κι ως συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μην περιμένετε να χαθεί πολύτιμος χρόνος ή να φτάσουν οι καταστάσεις στα άκρα. Απλά κάντε την αλλαγή σήμερα!

Post a Comment

Κλείσε Ραντεβού
Κλείσε Ραντεβού