Ο κατάλογος των 15 υπέρ τροφών
Οι 15 τροφές που θα αναφέρουμε, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ σημαντικές για τον προληπτικό ρόλου που έχουν στις διάφορες παθήσεις.
Μούρα: είναι πλούσια σε φυτικές σε ίνες καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που βελτιώνουν πάρα πολύ την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν τον ανοσοποιητικό του οργανισμού.
Μπρόκολο: περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη σε C και του συμπλέγματος Β και φιλικό οξύ, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της χοληστερίνης.
Γιαούρτι παραδοσιακό: Πλούσιο σε ασβέστιο και προ βιοτικά είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία των οστών και την υγειά του εντέρου.
Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε σελήνιο βιταμίνη Ε και συμβάλλουν να έχουμε καλά επίπεδα της χοληστερίνης.
Ψάρια πλούσια σε λιπαρά: Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα είναι λιπαρά ψάρια, που συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης.
Ελαιόλαδο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών.
Πορτοκάλια: Το φρούτο αυτό αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C και συμβάλλει στην πρόληψη της βλάβης που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες τα κύτταρα και στους ιστούς.
Πιπεριές: Aποτελούν μία βασική πηγή β-καροτένιο και βιταμίνης Ε που είναι και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Όσπρια: Αποτελούν σημαντική πηγή διαλυτών ινών που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο φιλικό οξύ και κάλιο.
Νιφάδες βρόμης: Η βρόμη αποτελεί σημαντική πηγή διαλυτών ινών μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Κινόα: Δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και σε πρωτεΐνες.
Αμύγδαλα: Θεωρούνται ο πιο εξισορροπημένος διατροφικά καρπός, τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε και σεληνίου.
Κόκκινα σταφύλια: Περιέχουν αντιοξειδωτικά
Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε φιλικό οξύ λουτείνη και βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ντομάτες: Είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο η απορρόφηση τους βελτιώνεται όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται με λάδι.